Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Ragu alla Bolognese

Ragu alla Bolognese



Ingredience pro 6-8 osob

  • 250g libového hovězího mletého masa
  • 250g libového vepřového mletého masa
  • 130g  pancetty bez kůže, nakrájené na kostičky
  • 120ml suchého bílého vína
  • 2x400g nakládaných, najemno nakrájených rajčat
  • 1 cibule, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 2 stroužky česneku
  • 100ml smetany
  • 15ml olivového oleje, 25g másla
  • cca 500ml hovězího vývaru

Příprava (cca 3 hodiny):

Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno. Na pánvi zahřejeme máslo s olejem, přidáme zeleninu a pancettu. Za stálého míchání smažíme při střední teplotě cca 10 minut, až je zelenina měkká.

Přidáme mleté maso, snížíme teplotu a smažíme cca 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs necháme mírně zredukovat. Do masa je možné na počátku přidat několik kusů drůbežích jater, která omáčce  dodají výraznější chuť, připomínající zvěřinu.

Přidáme nakládaná rajčata, víno a 250 ml hovězího vývaru. Pánev zakryjeme poklicí a dusíme při velmi nízké teplotě 2 hodiny. Během této doby občas zamícháme a podle potřeby přidáváme vývar.

Ke směsi přidáme smetanu, důkladně promícháme a již nezakryté dusíme ještě 30 minut. Podle potřeby omáčku dokořeníme.

Ragu alla Bolognese