Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Osso buco

Osso buco



Ingredience pro 4 osoby

  • 4 plátky z telecího kolena (4-5 cm)
  • 300 ml telecího nebo kuřecího vývaru
  • 300 ml bílého vína
  • 2 nakrájené cibule 
  • 1 nakrájebý pór
  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce másla
  • sůl, pepř

Příprava (cca 1.5 hodiny)

Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem. Přidáme cibuli a pórek, při nízké teplotě opékáme 5 minut, až zelenina změkne. Občas promícháme

Na talíři promícháme mouku se solí a pepřem. V mouce obalíme telecí, přebytečnou mouku oklepneme. Maso vložíme do pánve, zvýšíme teplotu a opečeme po obou stranách dohněda.

Postupně přilijeme vývar a víno, za stálého míchání uvedeme k varu. Snížíme teplotu, zakryjeme pokličkou a zvolna dusime 1 1/4 hodiny, až je maso měkké.

Na posypání si připravíme gremoládu - v misce smícháme listy petržele, česnek a citronovou kůru - vše nakrájené/nastrouhané nadrobno.

Maso přendáme na předehřátý talíř, omáčku přivedeme k varu a vaříme, až zhoustne. Maso přelijeme omáčkou a posypeme gremoládou.

Pokrm se nejčastěji podává s šafránovým risotem nebo těstovinami tagliatelle.

Pokrm lze vařit  i s rajčaty - 400g rajčat z konzervy přidejte spolu s vínem a vývarem.  Kromě cibule můžete přidat i nadrobno nakrájenou mrkev a nakrájený řapíl celeru.

Osso buco