Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Risotto con Porcini Cotti e Crudi

Risotto con Porcini Cotti e Crudi



Ingredience pro 4 porce

  • 300g italské rýže (např. odrůdy Arborio)
  • 310g očištěných hříbků
  • 1 šalotka
  • česnek
  • 100g másla
  • 2dl bílého vína
  • 1,5 l  zeleninového vývaru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 50g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • tymián

Postup přípravy

1 malý hříbek cca 60g nechte stranou. Polovinu zbylých hub nakrájejte na kostičky (5 mm) a zbytek na středně velké kousky.

Do hrnce dejte 30 ml oleje a 1 stroužek neoloupaného česneku restujte 2 minuty. Přidejte houby nakrájené na středně velké kousky, osolte je a po 2 minutách zalijte 200 ml vývaru. Vařte ješte 8 minut na středně velkém plameni, pak je rozmixujte na krém a osolte.

V druhém hrnci orestujte na 50 g másla šalotku nakrájenou na tenké plátky, po 2 minutách přidejte rýži a restujte 1 minutu.Podlijte 1 skleničkou bílého vína. Alkohol nechte odpařit, přilijte 400 ml horkého vývaru a za stálého míchání vařte 5 minut. Přidejte houby nakrájené na kostičky, 300 ml vývaru a vařte dalších 5 minut.

Vmíchejte houbový krém, 200 ml vývaru, lžičku nasekaného tymiánu, přiveďte k varu a vařte ještě 5 minut tak, aby mělo krémovou konsistenci. Přidejte zbylé máslo a parmezán. Promíchejte.

Rizoto rozdělte na jednotlivé talíře, každou porci ozdobte  velmi jemně nakrájeným hříbkem, který jste dali stranou.

Risotto con Porcini Cotti e Crudi